dinsdag, januari 26, 2016

Bezuinigen, 10 tips

Het is een heel lang verhaal, en misschien vertel ik dat ook nog wel eens, maar er is hier 1 inkomen weg gevallen, en daarmee hebben we lichtelijk een probleem. Dat betekent bezuinigen natuurlijk en dat heb ik dan ook heel erg goed gedaan, al zeg ik het zelf... we hebben kosten kunnen terug brengen en kunnen nu net aan rondkomen, maar het is zeker niet makkelijk. Voor iedereen is januari wel een lastige maand financieel, en elk jaar wordt er overal op bezuinigd dus heb jij er zelf wellicht ook last van. Ik deel hier wat tips van mezelf, en nog wat dingen die niet bij van toepassing waren maar wellicht bij jou wel.

1) Elektriciteit

Wat ik geprobeerd heb bij te houden is... mijn elektriciteit. Jeetje wat kun je een boel daar op besparen! We hebben de verwarming een graadje lager gedraaid, en ruim een uur voor we naar bed gaan draaien we hem al uit. Draag liever een trui of vest ipv de verwarming een graadje omhoog. We wassen vooral in het weekend, want we hebben een dubbele meter. De droger gebruiken we alleen eigenlijk voor beddengoed, of handdoeken als ik heel erg veel was heb, maar verder gaat het aan de lijn en in de zomer lekker buiten natuurlijk aan de molen. Opladers na gebruik uit het stopcontact trekken en ook de tv niet zo veel aan hebben helpt. Je laptop niet op standby laten staan maar afsluiten en let ook op andere stekkers waarbij je lichtjes ziet branden.

2) Voeding

Ten eerste, kies seizoensproducten, die zijn goedkoper want daar is genoeg aanbod van.
Ten tweede, maak een weekmenu en doe weekboodschappen, dat scheelt een hoop geld, als je nl elke dag naar de supermarkt gaat, koop je meer dingen die je niet nodig hebt, maar gewoon hebben wilt of lekker vindt. Ook maak ik een weekmenu aan de hand van aanbiedingen wat inhoudt dat ik soms naar 2 of 3 supermarkten moet. (gelukkig hier allemaal op loopafstand dus voor mij geen probleem).
Eet een avond restjes, dan hoef je niks te kopen en meestal hou je toch wat over. Dit kun je ook invriezen bijvoorbeeld. Maak van makkelijke maaltijden een grotere hoeveelheid zoals stamppot of macaroni, daar kun je 2 avonden van eten. In de lente en zomer kun je ook je eigen sla, aardbeien ed makkelijk op je terrasje laten groeien, en zelfs op een balkon!

3) Autokosten

Wij gebruiken de auto amper, alleen in het weekend en als er 's avonds iets is wat moet. We gebruiken vooral de fiets en ik loop heel veel. Dat scheelt enorm op benzine

4) Kleding

Oké ik ben niet van de merkkleding, dat interesseert me niks. Het enige dat ik merk heb zijn mijn hardloopschoenen en een paar winterlaarzen en that's it. Mijn kindjes lopen dus ook echt wel in H&M en Hema kleding, wat ik echt wel goed genoeg vind voor buiten spelen en school ed. Ze hebben ook wel 2 setjes mooiere kleding die ik hier bij Jola mode haal (persival bijvoorbeeld), maar het scheelt enorm qua geld en als je goed wast (niet te heet en binnenste buiten) blijft de kwaliteit ook goed.
Overigens kun je op marktplaats ook nog hele goede kleding vinden, ook merkkleding trouwens en ik heb nog nooit een slechte koop gehad wat dat aan gaat gelukkig.

5) Speelgoed

Moet het altijd spiksplinternieuw? Hmmm dingen waar je garantie op nodig hebt misschien wel maar lego, duplo, huisjes en poppetjes? Die kun je ook heel goed kopen bij de kringloop of via marktplaats.  Mijn ouders zijn daar een ster in trouwens en de kindjes krijgen dan ook geregeld speelgoed van ze waar ze super blij mee zijn en heerlijk uren mee kunnen spelen!

6) Uitjes

Kinderen vinden het heerlijk om op pad te gaan maar het hoeft niet altijd ver weg te zijn of een duur pretpark. Surf eens op internet naar uitjes in de regio. Denk aan wandelpaden, struintuinen, bossen, strand, activiteiten, pluktuinen, kinderboerderijen,  botanische tuinen, verkeersparken, kleine pretparkjes, meren ed. Dat is net zo leuk en een heel stuk goedkoper en in de meeste gevallen nog leerzaam ook!

7) Luiers

Oké ik bof, ik heb geen kindjes met gevoelige billetjes gelukkig en als het eens voorkomt doet de billenzalf van Weleda wonderen. Ik kan ze dus wel in goedkopere luiers doen. Zelf ben ik fan van de luiers van AH en bumblies en ook die van de Jumbo zijn best goed. Ik heb geen lekkages, afdrukken of luieruitslag en ze zijn scherp geprijst. De luierbroekjes van AH zijn ook erg goed. En natuurlijk is zindelijkheidstraining ook heel belangrijk want dan ben je eerder uit de luiers! Dat scheelt helemaal! Hetzelfde geldt ook voor luierdoekjes. Ik gebruik ze van AH eigen merk en die kosten € 0,75 per pakje, niet te sterk geurend of teveel olie erop. Kijken en vergelijken helpt enorm!

8) Abonnementen

Hoeveel heb jij er? En hoeveel gebruik je er nu eigenlijk? Ik heb het dan niet alleen over tijdschriften, sportschool en clubs ed maar wat denk je van televisie, telefoon, internet ed. Vaak kan het best goedkoper. Bijvoorbeeld hebben wij onze mobiele abonnementen over gesloten. Ik had eerst wat weerstand omdat ik geen Iphone meer zou hebben, maar een Samsung... dat duurde een weekje en toen was ik er ook aan gewend, maar mijn hele abonnement plus bundels zijn wel € 22,00 gezakt per maand! En ook manlief "moest" er aan en is € 14,50 per maand gezakt. We hadden een abonnement van televisie, internet en telefoon in 1, maar het bellen was schrikbarend duur. Nu doen we bijna alles mobiel, ook gezien de bundel en zouden we iets boven de bundel uitkomen is het nog stukken goedkoper dan met de vaste telefoon, dus die gaat eruit en dat scheelt... jawel € 20 tot € 40,00 per maand!!! Sorry mam we kletsen wat korter!!!

9) Vakantie

Wij gaan eigenlijk nooit op vakantie. Dat komt door mijn gezondheid, maar ook door de knip (sparen is niet onze sterkste kant en andere dingen hebben vaak voorrang). Wel gaan we in de zomervakantie vaak dagjes weg. Dat is soms best duur. De kindjes willen ook wel eens naar een dierentuin oid en ook dat moet kunnen. Maar ook dat kan goedkoper. Spaar airmiles en je kunt kaartjes al tot € 10,00 korting kopen. Spaar optimel/campina/appelsientje spaarpunten en je kunt echt grote kortingen op entreeprijzen bij elkaar sparen!


10) Persoonlijke verzorging

Oké ik ben dol op mijn dure lippenstiftjes die ik heb gekregen. Ik kocht zelf altijd hema en kruidvat spul en dat is ook prima. Manlief verwende me een hele tijd terug met lippenstiften gekocht bij douglas en die zijn helemaal geweldig. Dus ja kwaliteit is nóg beter, maar ik ben ook tevreden over de goedkopere producten. Misschien moet je 2x per dag bijsmeren ipv 1x maar ach als dat alles is. Ik heb pallets van essence catrice (kruidvat) en behalve dat het wat poederig is, doet het ook prima z'n werk. Dus ik heb geen dure nodig. Dagcreme vind ik wel zo'n dingetje en die koop ik nog steeds van Oil of Olaz, maar ik kan veel besparen op persoonlijke verzorging. Denk hierbij ook aan deo, scheermessen, scheergel, shampoo, badschuim ed. Let goed op de aanbiedingen en het scheelt enorm! Hier heb ik in 3 maanden tijd al ruim € 25,00 op kunnen besparen! Elke euro is er 1 toch?

Al met al kan ik goed besparen per maand waardoor we met 1 inkomen ook rond kunnen komen afgezien van een lening die we hebben, en dat is al vervelend genoeg.  Ik ben nog steeds aan het uitzoeken en uitvinden wat het prettigst werk voor ons en zal vast nog eens een blogje schrijven over andere tips.

Geen opmerkingen: