zondag, november 22, 2015

Sinterklaasstress bij kindjes

Sinterklaas... een spannende tijd, gezichtjes vol spanning en vol verwachting, verrassend en een beetje angst.... Leuk??? Niet altijd! In ons huis is er echt een tweedeling. Aan de ene kant is het best leuk zo'n feestelijke periode maar met 1 kind in huis die er totaal niet tegen kan en letterlijk ziek is van de spanning, moet je soms impopulaire maatregelen treffen. Hier een lijstje hoe wij de sintstress in toom proberen te houden.... vul gerust aan in de comments want elke tip is welkom!!

1) Sinterklaasjournaal/ Club van Sinterklaas

Wij hebben gekozen om naar het Sinterklaasjournaal te kijken omdat dit aansluit op de intocht met dezelfde verhaallijn en dergelijke... dit wordt om 18.00 uur uitgezonden maar ook 's ochtends en 's middags herhaald. Bij ons wordt het journaal gekeken 's ochtends tijdens het ontbijt. Er zijn dan overdag en op school genoeg andere prikkels en gebeurtenissen die hun gedachte en de spanning van het journaal afhalen. Voor het naar bed gaan dus geen Sinterklaas!

2) Schoen zetten

Dit doen wij net als de meeste mensen op zaterdagavond. Dan mogen ze al wat later naar bed dus zetten we na het eten een schoentje met verhaaltje en liedje en van alles en nog wat.... Dan nog lekker douchen en funniest home videos kijken en naar bed. Ze zijn dan wel vroeg wakker want tja is die piet nou geweest of niet... maar we doen het niet doordeweeks. Zo gaat er doordeweeks geen onnodige nachtrust verloren en kunnen ze zondagavond gewoon op tijd naar bed om toch nog voldoende slaap te pakken want slaap is heel belangrijk in zo'n drukke periode.

3) Aftelkalender

Om het overzichtelijk te houden voor de kindjes hebben we een aftelkalender wanneer pakjesavond nou is. Het haalt de spanning er een beetje af als ze het precies weten en niet hoeven af te wachten.

4) Rescuespray


Als bachbloesemspecialiste heb ik dit middel natuurlijk altijd in huis. Het haalt net de randjes van de spanning af en het werkt perfect bij kinderen. Je hebt ook nog een rescue nacht spray waar nog een extra toevoeging bij zit wat helpt tegen het piekeren, dit is een blauwe verpakking.

5) Suiker/Snoepgoed

Dat suikers een kind geen goed doen dat weten we allemaal wel, en dat ze er stuiterig van kunnen worden is ook geen verrassing, maar om dat nou met deze periode te combineren..... Wij kiezen er voor als ze snoepgoed hebben gekregen, dat ze er 's middags na school iets van mogen hebben, maar verder beperken wij het zo veel mogelijk. We zijn zelf ook totaal niet vies van pepernoten en chocolade(letters) en vooral muisjes en kikkers gaan er in als ehm nou ja zoete koek dus.... maar met mate.

6) Leugentjes om bestwil

Aangezien het hele sinterklaasverhaal anno nu één grote leugen is.... maken we daar soms handig gebruik van om het verhaal een andere wending te geven om antwoord te geven op de lastige vragen als hoe komt de piet dan binnen? Hoe weet de piet of we lief geweest zijn? Hoe weten ze nou ... en de eindeloze stroom van vragen gaat door!!! We zeggen bijvoorbeeld dat Sint zo slim is dat hij vast en zeker een oplossing vindt voor het tijd is voor de pakjes, of dat de hoofdpiet gewoon nog een zak met stenen heeft liggen (verhaallijn van 2015) of zoiets.  Gewoon om de spanning weg te nemen draaien we het soms zo dat het positief eindigt. Zo kunnen ze toch rustig gaan slapen!!! Later kunnen we er hard om lachen.

7) Andere leuke dingen/afleiding

En natuurlijk zijn er nog genoeg andere leuke dingen dan alleen maar Sinterklaas. Als ze er de hele dag mee bezig zijn, komt er ook geen rust in en blijven die kopjes maar malen. Op school wordt er al heel erg veel aandacht aan besteed en de spanning voor 4 december (dit jaar valt 5 dec op zaterdag) opgebouwd. Thuis probeer ik dan met andere dingen bezig te zijn. Het is tenslotte echt winter en daar zijn ook nog genoeg activiteiten om te bedenken!

Dit jaar proberen we er echt wat strikter in te zijn voor ons meisje, het is zo sneu om te zien hoeveel "last" ze er van heeft. De andere 2 boefjes hebben overigens nergens last van hoor, maar worden wel een beetje meegenomen in de spanning van nr 3. We genieten er toch wel van en voor je het weet geloven ze niet meer in Sinterklaas en is het ook weer "achter de rug" dus laten we er maar een zo leuk mogelijke herinnering van maken toch??

Geen opmerkingen: