vrijdag, juni 20, 2014

Food blog Friday #9

Bietjessalade

Wij eten dit heel erg graag tijdens warmere dagen en die hebben we de afgelopen tijd genoeg gehad dus dit heeft ook een paar keer op het menu gestaan, lekker, gezond en zo klaar! Restjes zijn de dag erna heerlijk voor de lunch!

Nodig voor een grote schaal
4 bieten, niet van die hele grote, de kleinere zijn zoeter
4 aardappels
1 appel
3 augurken
1 doosje magere spekreepjes of een schaaltje gerookte kipfilet
1 el mayo
1 el creme fraiche
1 tl suiker
1 tl mosterd of curry
bieslook naar smaak of een uitje snipperen


Bereiding

Boen de bietjes even schoon en doe ze in een pan met water tot ze net onder staan en breng aan de kook. Kook ze ongeveer 20 minuten, prik er een keer met een mes of vork in en als je er makkelijk tot het midden in gaat zijn ze gaar. Doe ze in een vergiet onder koud stromend water en haal er meteen het velletje af, dit kun je met je handen er zo af schuiven. Laat ze daarna afkoelen.

Schil de aardappels en snijd ze vast in kleine blokjes (kan ook naderhand als ze gekookt zijn maar als je ze in kleine stukjes snijdt voor het koken, dan zijn ze sneller gaar) en doe ze in een pan met water en kook ze gaar. Dit is meestal al met 5 minuten heel goed gaar. 

Snijd de bietjes ook in kleine stukjes en doe ze met de kleine stukjes aardappel in een schaal. Snijdt de augurken ook klein en de bieslook ook en doe alles bij elkaar. Als je voor kipfilet gaat kun je het er ook meteen bij doen. Ga je voor spekreepjes, bak deze dan uit, laat ze uitlekken en dep ze eventueel af met keukenrol en laat ze afkoelen en doe ze daarna ook erbij. De appel snipperen en er ook bij doen.
Doe de overige ingrediënten ook in de schaal en roer goed door. Zet daarna in de koelkast want deze salade is óf lauwwarm óf ijskoud het lekkerste. Lekker met een stokbroodje erbij.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: